Hoe staat het er voor met de zelfbouwers? 

Hoe realiseren wij onze droomhuisjes? Waar de één een architect in de arm neemt en zorgvuldig een geschikte bouwer uitzoekt, gaat de ander zelf aan de slag.  Nog geen van de tiny houses die zelf gebouwd worden is al af, dus hoog tijd om eens polshoogte te nemen. We stellen je graag voor aan onze ‘zelfbouwers’!

Leo bouwt zijn huisje in Duitsland en begon in februari 2020 met de plannen voor zijn huisje. Hij bouwt op een trailer en begon met de bouw in augustus.

Ha Leo, hoe staat het er nu voor?

“Ik ben nu al bijna zeven maanden bezig. Ik heb de hele tijd buiten gebouwd, zonder bescherming tegen het weer. Het was echt moeilijk om het vocht buiten te houden, vanwege de regen en stormen in november en december. Nu zijn de deuren en ramen geïnstalleerd en is de buitenkant weer bekleed met folie. Het dak is ook klaar.”

Wat is de volgende stap?

“De buitenwanden wil ik bekleden met aluminium. Dat kon ik niet doen de afgelopen weken niet doen, omdat het te koud was om de ramen af te lijmen. Nu kan ik beginnen met de alumniumpanelen er op te doen. Daarna ga ik verder met oppervlakken binnen: trap, keuken en badkamer. De kleinere dingen wil ik in Groningen afmaken.”

Wat is de grootste uitdaging?

“Met het bouwen was de elektra mijn grootste uitdaging denk ik. Of mijn dak: die kun je openen en sluiten als je hem vervoert. Daar heb ik alleen al twee maanden voor nodig gehad. Het is bijna perfect, maar het is heel gecompliceerd. Het bestaat dan uit verschillende delen en daar mag geen water tussen komen. Ik moest heel nauwkeurig werken op vier meter hoogte. Dat was wel een van de grootste uitdagingen.”

Wanneer verwacht je je huisje af te hebben?

“Over 1 à 2 maanden kan ik er wel in kan wonen, maar dan is het nog niet klaar. Ik denk dat ik nog wel een jaar bezig ben met kleine dingen. Ik wil ook nog graag een terras bouwen. Over twee jaar ben ik echt helemaal klaar denk ik.”

Wat is je belangrijkste tip voor mensen die zelf een huisje willen bouwen?

“Een goede planning is heel belangrijk. Je moet weten wat de eisen zijn, wat kun je wel en wat kun je niet. Hoeveel gaat het kosten? Vraag veel aan experts of aan familie. Het is heel belangrijk dat je mensen hebt die je kunnen helpen. Veel kun je alleen doen, maar met twee of meer gaat het makkelijker. Sommige grote onderdelen duren misschien maar een week, maar de kleine dingen duren veel langer. Dat was ik in mijn planning een beetje vergeten, dat duurt dan soms wel vier keer zo lang. Laat je niet gestresst maken, dat deed ik in het begin wel. Ik wilde het eerst voor Kerst af hebben. Ik heb dus eigenlijk drie tips. Maak een goede planning, vraag support en stress niet.”

Waar kijk je het meest naar uit?

“Als ik op het terras kan zitten, een biertje drink met vrienden en uit kan kijken op het huisje!”