Het eerste Tiny House is een feit!

Vorige week is het eerste huisje op Westpark geplaatst en dat leverde meteen een hoop reacties op. Het huisje dat is neergezet, is namelijk een tweedehands chalet. Aan de reacties van buurtbewoners merkten we dat het beeld dat mensen hebben van een Tiny House nogal uiteenloopt. Dat is ook niet zo gek, want Tiny Houses kennen we vooral van televisie en internet. Bijvoorbeeld van series als “Tiny House Nation” of “Living Big in a Tiny House”, waarin fotogenieke huisjes voorbijkomen op de meest prachtige afgelegen plekken.

In Nederland vind je helaas maar weinig van deze plekken waar je legaal mag staan en we zijn niet van plan om ons na Groningen als nomaden met ons huisje te gaan verplaatsen door Europa. Wij settelen ons juist graag op Westpark voor de komende tien jaar en proberen daar een klein groen paradijsje van te maken. We zijn met trots onderdeel van het openbare Westpark. Alle ruimte, los van onze huisjes met een klein tuintje, is én blijft voor gemeenschappelijk gebruik van de bewoners en bezoekers.

Onze huisjes willen we zo duurzaam mogelijk bouwen. Duurzaamheid kun je op verschillende manieren insteken en die variatie zal ook terug te zien zijn op ons terrein. Zo zijn er bewoners die tegen hun pensioenleeftijd aanzitten en die met uitgevlogen kinderen veel ruimte in huis niet meer nodig vinden. Zij bouwen hun huisje zo dat deze later ingezet kan worden als mantelzorgwoning. Daarnaast is er een aantal meerpersoonshuishoudens die kiezen voor iets meer ruimte met een Tiny House XL. De maximale oppervlakte hiervoor is 50m2. Daar tegenover staan dan weer wat jongere bewoners die voor een klein huisje op wielen gaan, omdat ze misschien nog helemaal niet weten waar ze uiteindelijk aan settelen. Ook zullen er huisjes worden gebouwd uitgerecyclede materialen zoals bijvoorbeeld (zee)containers of oude kantoorunits. Zo komen we weer uit bij het afgedankte chalet dat nu een nieuw leven tegemoet gaat op Westpark. Een Tiny House is voor ons dus niet alleen dat typische kleine huis op wielen, maar kan juist op veel verschillende manier worden ingevuld.

Wij experimenteren met nieuwe manieren van wonen om zo een kleinere impact te hebben op de aarde. We zijn van het gas af en verwarmen onze huisjes elektrisch of met een heel efficiënte houtkachel met een elektronisch fijnstoffilter. We wonen straks in een kleine gemeenschap waar we proberen zoveel mogelijk spullen te delen. We hebben nog veel meer mooie duurzame plannen, waar we jullie via de website en Sociale Media op de hoogte gaan houden.

De eerste huisjes zullen de komende maanden verschijnen en we hopen in het voorjaar compleet te zijn. Wat nu nog een Tiny bouwput is, wordt over een tijd een Tiny groen paradijsje met een geweldige variatie aan Tiny Houses. Wees vooral welkom om ons terrein te verkennen en deze metamorfose van dichtbij mee te maken!

Tot snel!